Etusivu

Kuva: JKMM Arkkitehdit Oy

Lippulaivan ympäristön muutostyö / Suur - Espoonlahti

Pikkulaivaksi nimetyn tilapäisen liiketilan koko on noin 10 000 m2.

Citycon Finland Oy ja Lehto Group Oyj ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Espoonlahdessa sijaitsevan kauppakeskus Lippulaivan kehityshankkeesta. Esisopimuksen mukaisesti kehityshanketta valmistellaan Cityconin ja Lehdon sekä hankkeen suunnittelijoiden tiiviissä yhteistyössä. Tavoitteena on, että lopullinen urakkasopimus voitaisiin tehdä alkusyksyllä 2016. Lippulaivan hankkeella on korkeat tavoitteet: rakennettuun ympäristöön sijoittuva kauppakeskus sisältää metroaseman, linja-autoaseman, maanalaisen pysäköintihallin ja asuntoja. Kokonaisuuden täytyy olla toimiva käyttäjille, sen ulko- ja sisäilmeen pitää olla laadukas sekä viihtyisä, jolloin se kestää aikaa ja täyttää korkeat kaupunkikuvalliset vaatimukset.

Kauppakeskuksen tarjonnassa painottuvat laaja päivittäistavarakaupan tarjonta, monipuoliset julkiset sekä yksityiset palvelut sekä monipuolinen ravintola- ja kahvilamaailma. Lippulaivan yhteyteen rakennetaan myös noin 550 asuntoa, yhteys metroon, bussiterminaali ja 1 400 autopaikkaa.

”Tavoitteenamme on rakentaa espoonlahtelaisia palveleva kokonaisuus, joka painottuu erinomaisiin päivittäistavarakauppoihin, monipuolisiin julkisiin ja yksityisiin palveluihin sekä monipuoliseen ravintolatarjontaan. Julkinen liikenne integroidaan osaksi kokonaisuutta”, Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén kertoo.

Lehto Group -konserniin kuuluva Rakennusliike Lehto Oy toimii hankkeen toteuttajana kvr-urakkana, kertoo sopimusneuvotteluista vastannut liiketoimintajohtaja Jaakko Heikkilä. ”Yhtiö on aiemmin toteuttanut useita
kauppakeskuksia, mutta Lippulaiva on yhtiömme suurin urakka”, sanoo Jaakko Heikkilä. Lehdon tehtävänä on visuaalisten ja toiminnallisten tavoitteiden lisäksi auttaa Cityconia löytämään hyvät taloudelliset edellytykset hankkeen toteutukselle.

Hankkeen toteutuminen vaatii, että rakentamisen ajaksi tehdään väistötila, johon sijoittuu osa kauppakeskuksen liikkeistä.

”Tämän tarkoituksena on turvata lähialueen asukkaille arjen asioinnin palvelut ja vuokralaisille liiketoiminnan jatkuvuus myös Lippulaivan hankkeen aikana”, Heikki Alén sanoo. Pikkulaivaksi nimetyn tilapäisen liiketilan koko on noin 10 000 m2.

Lehto Group -konserniin kuuluva Rakennuskartio Oy ostaa erottamattona osana hankekokonaisuuteen kuuluvat seitsemän erillisen kerrostalon rakennusoikeuden samassa yhteydessä. ”Asuntojen tulee olla tyylikkäitä, toimivia ja sijaintiinsa nähden edullisia”, kertoo Lippulaivan asuntojen hankekehityksestä vastaava johtaja Markus Myllymäki.

Yhtäaikainen asuntojen rakentaminen kauppakeskuksen kanssa tuo omat haasteensa. Länsimetron toinen vaihe valmistuu vuonna 2020 ja tavoitteena on, että uudistettu kauppakeskus Lippulaiva ja asunnot ovat silloin valmiina.

Lippulaiva
•Hankkeen bruttoala 170 000 brm2
•Vuokrattavaa liiketilaa n. 41 000 m2
•Liiketiloja n. 90 kpl
•Bussiterminaali n. 4500 brm2
•Metron tilat n. 5500 brm2
•Asunnot; 7 kpl lamellitaloja yht. 38 000 brm2
•Pysäköintipaikkoja n. 1400
•Sisältää Espoonlahden metroaseman ja linja-autoterminaalin
•Rakennusaika 2016-2020

Tilaaja Citycon, hankekehityspäällikkö Heikki Alén

Päätoteuttaja: Lehto Group Oyj /Asko Myllymäki liiketoimintajohtaja, Marko Kähkönen projektinjohtaja
Kauppakeskushankkeen kvr-urakoitsija: Rakennusliike Lehto Oy /Jaakko Heikkilä liiketoimintajohtaja
Asuntokokonaisuuden toteuttaja: Rakennuskartio Oy /Markus Myllymäki kaupallinen johtaja